Takaisin

Kuka tervasi yrityskaupat?


Mikro- ja pk-yritysten yrityskauppojen määrä jatkoi kasvuaan läpi finanssikriisin ja koronan. Se jatkoi kasvuaan jopa Venäjän hyökättyä Ukrainaan, aina tämä vuoden loppukesään saakka. Sitten kaupat pysähtyivät, vaikka tarjonta kiihtyi. Yksin Suomen Yrityskaupat Oy:lle tulee nyt uusia yrityksiä myyntiin vähintään yksi joka ikinen päivä. Neuvottelujakin on suhteellisen normaalisti käynnissä, mutta loppuun vietyjen kauppojen lukumäärän suhteen mennään noin vuoden 2020 tasolla. Kaupat ovat juuttuneet paikalleen kuin tervaan. Mitä on tapahtunut?

Rahan hinta ja vaaditut vakuudet yhä pahempi ongelma

Yrityskauppojen onnistumiseen on kaiketi yhtä monta syytä kuin on yrityskauppoja. Onko silti joitain yhteisiä syitä, miksi kauppoja ei saada nyt päätökseen? Yksi yhteinen tekijä on rahoituksen hinta. Tämä on ensimmäinen kerta viimeisen 25 vuoden aikana, kun näin on tapahtunut. Ostajia on vetäytynyt, kun rahoitustarjous on pankilta saatu. Edes Finnvera ei ole tässä ryhtynyt vastaantulijaksi, vaikka suunta parempaan on jo näkyvissä.

Rahoitus on aina ollut yrityskaupoissa hyvin työlästä. Tulee väistämättä vaikutelma, että rahoitus on ainut yrityssektori, jonka ehkä odottaa vaurastuvansa ilman riskinottoa. Tätä heijastelee mm.  yhä kohtuuttomammaksi käyvät vakuusvaateet. Tämä on kummalista, sillä normaalissa yrityskaupassa vakuudet ylittävät maksamattoman velan määrään jo muutamassa vuodessa!  Siitä eteenpäin lainalla on ylivakuudet ja suuri osa rahoitetuista kohteista on muuttunut kasvuyrityksiksi. Kaupoista onnistuu hyvin tai erittäin hyvin 83 %. Mitkä sitten ovat hyviä rahoituskohteita, jos ei tällaiset yritykset? OV-foorumin on nimennyt vuoden 2024 ostajan vuodeksi. Totisesti on syytä vaihteeksi kiinnittää huomiota ostajan ongelmiin kaupan toteutuksessa.

Kiinnostaisiko vaurastua 450 000 000 euroa alle viidessä vuodessa?

Vaikka yritykset ovat pieniä, niin pienestä sijoitus- tai rahoitusbisneksestä ei ole kyse. Esimerkiksi Suomen Yrityskaupat Oy:lla myynnissä olevien yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 650 Me. Se on enemmän kuin esimerkiksi koko Finnveran liikevaihto ja samaa kokoluokka kuin vaikka Salcompin tai Aspon. Liikevaihtoa on yhtä paljon kuin Suomen 115:ksi suurimalla yrityksellä. Sijaluvulla mahtuisi kevyesti pörssiin Suomen 130 pörssiyrityksen joukkoon. Yhteenlaskettu liiketulos on noin 100 Me, joka yhtä paljon kuin Lidlillä Suomessa.

Itse en tiedä mitään sijoituskohdetta, jolla olisi parempi tuotto, kuin jatketulla pienyrityksellä. Jos joku, vaikkapa sinä, ostaisit kaikki nuo yritykset nyt, olisit 4,5 vuoden kuluessa 450 Me rikkaampi! Näin siksi, että ostetut yritykset kuolettavat maksetun 450 Me kokonaishinnan korkoineen takaisin rahoittajille tuossa ajassa. Satojen miljoonien velka on muuttunut satojen miljoonien varallisuudeksi! Luulisi kiinnostavan sijoitusyhtiöitä, vaikka rahoittajia ei kiinnostaisikaan. Mutta eipä kiinnosta ja siksi sinultakin jäisi rahoitus saamatta.

Suomalaisia pääomasijoitusyhtiöitä ei kiinnosta 99,8 % suomalaisista yrityksistä

Rahoitusmarkkinoilla passiivista rahaa makaa erityisesti sijoitusyhtiöissä, jonne eläkeyhtiöt ovat antaneet rahojaan hoidettaviksi. Näistä sijoituksista ei ohjaudu käytännössä juuri lainkaan pääomia elinkelpoisten mikro- ja pienyritysten omistajanvaihdoksiin. Pääomasijoitusalalta puuttuu kilpailu kokonaan ja myös tarjonta mikro- ja pienyritysten kokoluokassa. Seurauksena meillä on suuri passiivisen pääoman varanto ja samaan aikaan pula pääomista terveissä yrityskapoissa.  Sijoitusyhtiöt eivät ole kiinnostuneita 99,8 % Suomalaisista yrityksistä.  Jos myytävän yrityksen liikevaihto on 9 miljoona tai alle, kukaan ei ole kiinnostunut, mutta jos se on 10 miljoonaa, lähes kaikki ovat. Tämä asetelma ei muutu, elleivät eläkeyhtiöt muutosta vaadi, tai valtiovalta asiaan puutu, koska nykyinen toimintatapa on pääomasijoitusyhtiöille riittävän kannattavaa, helppoa ja riskitöntä. Joulun läheisyydessä saanen esittää toiveen; saataisiinko edes yksi promille pääomasijoitusvarallisuudesta kohdistettua 99,8 %:iin maamme yrityksistä, niin pystyimme pelastamaan satoja tai jopa tuhansia nykyisiä ja tulevia kasvuyrityksiä turhilta alasajoilta?

Juha Rantanen
toimitusjohtaja, Suomen Yrityskaupat

****
Kirjoitus julkaistu alunperin Omistajanvaihdosfoorumissa, www.ov-foorumi.fi
Omistajanvaihdosfoorumin tavoitteena on yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen. Hanke vaikuttaa valtakunnallisesti 23 jäsenorganisaation voimin.