Takaisin

Omistajanvaihdostyö sai lopultakin ymmärrystä


Blogissani 15.3. peräänkuulutin sitä, että omistajanvaihdosten edistämistyö pitää tehdä näkyväksi ja siihen pitää panostaa yhteiskunnan kaikilla tasoilla.

Rohkenen sanoa, että yllättävän paljon on tapahtunut näiden kolmen kuukauden aikana. Näyttää suorastaan siltä, että viimeinkin omistajanvaihdosten merkitys ja osana elinkeinopolitiikan tärkeitä teemoja on oivallettu laajasti.

Esimerkiksi kansanedustaja Juha Sipilän johtaman Kotimaisen omistamisen työryhmän raportti Visio 2030 Kohti vastuullista ja osaavaa omistajayhteiskuntaa on erinomainen. Ohjelma sisältää monia ehdotuksia, jotka toteutuessaan edistävät omistajanvaihdoksia.

Toinen hyvä esimerkki on hallituksen puoliväliriihen nostot tuosta ohjelmasta: Finnveran yrittäjälainan enimmäismäärän korottaminen, kasvulainamäärien kaksinkertaistaminen, kansallisen ja maakuntatason omistajanvaihdoksia edistävän palvelutarjonnan kehittäminen ja toiminnan jatkuvan rahoituksen turvaaminen, selvityksen käynnistäminen kanssasijoitusrahaston perustamisesta ja pk-rahoitussetelin käyttämisestä yritysten pääoma- ja rahoitusrakenteen sekä omistajanvaihdosten suunnittelun helpottamiseksi ja henkilöstörahastolain muuttaminen niin, että sitä voidaan käyttää myös pienempien yritysten omistajanvaihdosten toteuttamisessa.

Pitkä lista, mutta vielä on tekemistä Suomen Yrittäjien tammikuussa julkistaman ohjelman toteuttamiseksi: https://www.yrittajat.fi/sites/default/files/omistajanvaihdos_15_toimenpidetta_2021.pdf

Toki on huomattava, että Visio 2030 ehdotukset ovat ehdotuksia ja hallituksen puoliväliriihen linjaukset eivät vielä edusta toteutuneita toimenpiteitä. Lopulliset päätökset on hallituksen piirissä tehtävä.

Muutakin myönteistä on tapahtunut. Hallituksen Yrittäjyysstrategia tunnistaa omistajanvaihdosten mahdollisuudet.  Maaseutupoliittisessa kokonaisohjelmassa käsitellään teemaa poikkeuksellisen paljon.

Suomen Yrittäjät on ollut vaikuttamassa kaikkiin näihin linjauksin.

Finnvera ja pankit kertovat, että juuri nyt omistajanvaihdoksia, yrityskauppoja, yritysjärjestelyjä tehdään juuri nyt enemmän kuin koskaan. Hyvä tilanne juuri nyt ei kuitenkaan tarkoita sitä, että omistajanvaihdosteema olisi käsitelty ja hoidettu. Tilanne on suorastaan päinvastainen. Luvut ovat pistämättömiä: meillä on yli 75 000 yrittäjää, joilla omistajanvaihdos on edessä lähimmän 10 vuoden aikana.

Edelleen ja yhä enemmän siis tarvitaan herättelytoimia yrittäjille ja yrittäjyysuran aloittaville tietoa yrityskaupasta reittinä yrittäjyyteen. Tarvitaan myös palvelujen kehittämistä, yhteistyötä toimijoiden välillä, alueellisesti yhtenäistä toimintaa.

Siirryn syksyllä Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n palvelukseen ja toimitusjohtajaksi. Omistajanvaihdosteema on hyvin ajankohtainen myös tässä kuljetusyrittäjien järjestössä.

Toivon kädet savessa omistajanvaihdosten parissa työskenteleville voimia. Nyt kannattaa puristaa. Omistajanvaihdokset tarvitsevat mahdollistajansa ja tekijänsä.

Anssi Kujala
varatoimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Kirjoitus julkaistu alunperin Omistajanvaihdosfoorumissa, www.ov-foorumi.fi
Omistajanvaihdosfoorumin tavoitteena on yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen. Hankkeen rahoittajina ovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Finnvera, Business Finland, Perheyritysten liitto, Nordea, Danske Bank, Deloitte, Suomen uusyrityskeskukset ja Suomen Yrityskaupat. Ov-foorumissa ovat mukana myös SEKES, Suomen Yrityskummit ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto.